Bento com a llibreta del professor

de Dsk 135 llicència CC

Bento (3,99€) és una app de productivitat que actua com a una base de dades. I de fet, la gestió d’aula i alumnes és això, anar recollint i tenir a ma dades diverses. Assistència, notes, valoracions, comentaris, tasques, dades personals alumnes… i després gestionar tota aquesta informació. Jo fins ara, com comentava en una entrada anterior, he usat Numbers, el full de càlcul d’Apple.
Les bases de dades, de fet, funcionen com un full de càlcul, un espai on es van recollint valors, que s’ordenen i relacionen entre si segons els paràmetres que es decideixin. I tot això en unes interfícies més agradables i intuïtives que la graella de files i columnes del full de càlcul.

Bento és el germà petit de FileMaker, una potent base de dades. Bento ja va treure una aplicació al poc temps d’aparèixer l’iPad, que per molts motius no la feien gens atractiva ni pràctica enfront altres opcions com a gestor d’aula.
Ara l’han renovat (que no actualitzat! doncs cal pagar de nou, tant si tenies la versió antiga com si no…), i val a dir que s’han posat les piles. Després de testejar-la em fa plantejar adoptar-la com a nou gestor dels meus alumnes i grups pel curs vinent.

Pros:
Bento per defecte ofereix plantilles predissenyades. Però el millor és que us podeu construir amb molta facilitat la vostra plantilla, per poder recollir aquelles dades segons les vostres necessitats. És a dir, si no has trobat aquella app/espai que reculli tot el que vols… fes-lo tu!
Bento s’organitza per biblioteques (el seu equivalent serien les carpetes), i aquestes alhora per col.leccions (eq. document de full de càlcul) a les que es poden afegir registres i formularis. Exemple: Biblioteca- Etapa ESO / Col.leccions- cada un dels grups que imparteixo classe a l’ESO / registres- cada un dels alumnes que tinc (on recullo totes les dades) / formularis- les dades dels alumnes que recullo, agrupades per pestanyes.
Igual que amb el full de càlcul és poden aplicar formules a les dades. D’aquesta manera podríem tenir un formulari on és recullis, de manera automàtica, de cada alumne: mitjana de les proves, recompte de retards, absències…
Permet fer una recerca ràpida per paraules de qualsevol dada.
Permet enviar correus electrònics directament des de l’aplicació.
Permet inserir arxius multimèdia als formularis, no tant sols la foto de l’alumne per identificar-lo. Sense sortir de l’aplicació pots fotografiar, gravar vídeo o àudio, i emmagatzemar l’arxiu directament al full de registre d’aquell alumne.
Permet inserir enllaços a webs, i llençar-los directament des de l’aplicació.
Permet relacionar entre si les dades d’una altre biblioteca o col.lecció. Exemple: podria tenir una biblioteca que fossin les Sessions de l’ESO, i on les col.leccions fossin les diferents UP; doncs des de cada col.lecció de Classes (1rA,1rB,2nB,MO3….) podria relacionar les seves corresponents UP . Podent-les modificar o retocar, si cal, sense afectar la biblioteca original.
Possibilitat d’encriptar les dades que vulguem. Volem tenir les notes fora de possibles mirades curioses? Doncs aquestes dades, i no pas tot el document, queden amagades i cal introduir un password per visualitzar-les.

Contres:
Importació i/o exportació de les dades:
Si disposes d’un Mac, el més senzill (passant per caixa…) és tenir l’aplicació Bento per Mac, que sincronitza via WiFi amb el teu iPad. D’aquesta manera pots treballar amb les dades a l’ordinador. I també pots transformar-les amb un arxiu Excell, Numbers o PDF per si et cal compartir-les amb algú que no té Bento.
En cas que no dispossis d’un Mac o no vulguis comprar l’aplicació per aquest, pots importar i exportar convertint les dades amb un arxiu CSV (Comma Separated Values). Des de l’aplicació s’envia un mail amb aquest format, que pots obrir amb Excell i per tant també pots fer el procés a l’inrevés. Aquí us explica com fer-ho.
Jo no hi trobo cap altre inconvenient, però si en veieu o penseu algun us agrairia que el comentéssiu. També vaig estar testejant iTeacherBook i TeacherPal, apps específiques per a professors. Molt agradables e intuïtives, i amb algunes prestacions que li poden mancar al full de càlcul, però que a diferència de Bento, no em convencen per fer el canvi.

Algunes captures de pantalla de l’aplicació:
1 of 3

I am a teacher of physical education and "coach" ICT in School Sadako Barcelona. I love researching new technologies and their possible application in the educational world. Currently working in a 1:1 environment with iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013. Soc professor d'educació física i "entrenador" TIC a l'Escola Sadako de Barcelona. M'apassiona investigar les noves tecnologies i la seva possible aplicació al mon educatiu. Actualment treballant en un entorn 1:1 amb iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013.

Tagged with: , ,
Arxivat a APPS, iPad

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Introduïu la vostra adreça de correu electrònic per a seguir aquest blog i rebre notificacions de nous missatges per correu electrònic.

Evernote & Educació
Ipad Classroom
%d bloggers like this: